Aktuality, historie - archiv článků z titulní strany
Zdeněk Strnad:
Několik faktických poznámek k ferátě na Bezděčíně.
vystaveno: 8. 7. 2024 , last update: 13.7.2024, , 16 komentářů

Po lehce vzrušených diskusích okolo Bezděčína mi to nedalo a na "místo činu" jsem se zajel podívat. 

Začal jsem osvědčenou "domácí přípravou", která pak v terénu ušetří mnoho času a hlavně přesně vím, co tam hledat a na co se dívat.

1) Jak je to vlastně s pozemky?

Aby si v Česku někdo koupil skály do osobního vlastnictví jsem dosud neslyšel. Takže jsem trochu pohledal ve veřejné části Katastru, jestli to celé není nějaký fake. Reálná vlastnická práva ukazuje tato mapka:


Pro plné zobrazení na mapku klikni.

Žluté plochy jsou v soukromém vlastnictví úplně jiných lidí, modrá je obecní cesta, oranžová plocha je ve vlastnictví ZAzemí z.s. Turnov a červené plochy skutečně vlastní jakýsi Roman Kašpárek, bytem Liberec a na červených pozemcích jsou 4 lezecké skály: Hřebenová věž, Bezděčínská věž, Sestroňovická věž a Malá zarostlá.

2) Kde je vlastně ta feráta?

Linie železného lana vede na Bezděčínskou věž. Začíná u země na západním úpatí, těsně nad zemí pokračuje doleva za roh a nahoru pod strmý výšvih:


Pro plné zobrazení na foto klikni.

Pro překonání krátkého strmého výšvihu asi budou do skály zavrtány železné chyty/stupy (5.7.2024 zde nic není):


Pro plné zobrazení na foto klikni.

Pak už lano vede po vrcholu Bezděčínské věže směrem na východ, kde končí:


Pro plné zobrazení na foto klikni.

Lano je sice natažené, ale "dílo" očividně hotové není (5.7.2024):



Materiál a provedení je velmi kvalitní, takže pohyb po ferátě bude v rámci obvyklých ferátových bezpečnostních standardů možný řadu let.

3) Je feráta na Bezděčínské věži dobře nebo špatně?

Můžeme si odpovědět ze tří úhlů pohledu, obecného, specificky lezeckého a pohledu trvale udržitelné existence lezení na Bezděčíně.

Začnu pohledem obecným. Dnes tedy tyto soukromé skály leží uvnitř pozemků spolku ZAzemí z.s. Turnov a jeden by čekal, že vlastníci jsou nějak navzájem dohodnuti. Když pak na webu ZAzemí z.s. Turnov čtu: 

"Tři hektary lesa (6 fotbalových hřišť) zachráníme před pokácením a ponecháme přírodním procesům. Tvoříme komunitu, která se bude o les starat. V lese osvobodíme vodu z meliorací pro malé tůňky a na sousedním pozemku vysadíme sdílený ovocný sad.",

tak je to až dojemné. Ale jak je to v souladu se skutečností, kdy okolo skal se vykácelo mnoho stromů, které navíc pod skalami zůstaly různě ležet. S tím, že na skále je mnoho bílých míst po odtlučení volnějších kamenů a hlavně s tím, že napříč celé skály vede tlusté ocelové lano? To přece nejsou ty přírodní procesy, že ano! Z pohledu obecného je to tedy špatně.

A teď z pohledu lezeckého. Bezděčín a okolí byl "zpracován" Petrem Bočkem již před mnoha lety. Dohodl se s tehdejším vlastníkem a okruhoval skály tak, že se tím dostal daleko za hranice místních tradic pískovcového lezení v Českém ráji. Nicméně skály jsou dnes populární právě tou přehnanou hustotou kruhů, pro někoho dobře, pro jiného špatně.

Faktem ale je, že nový vlastník do starých cest žádné nové kruhy nepřidal (5.7.2024), jen někde jsou nové linie boráků, které však vedou ve velmi obtížném terénu a jejich hustota tomu pak odpovídá. Faktem je i to, že feráta na Bezděčínskou věž je mimo lezecké cesty a tak nezbývá než se zaťatými zuby konstatovat, že vlastního lezení se to přímo nedotýká. 

A nakonec pohled trvale udržitelné existence této feráty. Ocelové lano a kramle asi vydrží dlouho, ale jinak to vidím bledě. Jediné možné parkování je dole u bývalého kravína, dnes se tam dá auto postavit a s otočenou hlavou tak, aby oči neviděly velkou ceduli "Soukromý pozemek, vstup zakázán", projít přes dvůr a po již obecní cestě dojít ke skalám.

Po otevření feráty se zde však návštěvnost může skokově zvýšit, u kravína nebudou stát dvě auta, ale třeba poschoďový autobus s hordou povykujících dánských studentů, kterým místní agentura u majitele zaplatila exkurz této feráty. A když se to bude stále dokola opakovat, tak se místní naštvou a majitel si své betonové bloky posune až na hranu pozemku a pak se tam nepostaví nikdo! Na vesnici to funguje jinak a mnohem přímočařeji, než v anonymních velkých městech.

Pravděpodobnost, že to tak dopadne, se blíží jistotě, parkovat se bude všelijak, pro PČR se z lezců stane lovná zvěř a to bude konec lezení na Bezděčíně. Takže špatně.

Nakonec ještě poznámka k zodpovědnosti, vyplývající z vlastnictví skal. ČHS veřejně prohlásil, že Bezděčín má soukromého vlastníka a ČHS se tím o skály přestává starat. Žádný zákon mu to nenařizuje, dělal to dobrovolně a dál už prostě nebude. Starat se o skály znamená zejména údržbu fixního jištění, což tedy nyní bude na vlastníkovi skal. A proč by to dělal, každý přece leze na vlastní nebezpečí? Protože bych nechtěl být v jeho kůži, až se mu tam někdo s vypadnutým slaňákem zrakví, u soudu to asi ustojí, ale výčitky mu zůstanou do konce života.

Navíc, jakmile si za použití feráty nechá zaplatit jen jedinou korunu, tak přebírá i obecnou zodpovědnost za její použití a v případě nehody na ferátě se ho bude stát ptát, co všechno udělal pro to, aby se to nestalo ... atesty materiálu pak budou to nejmenší.
13.7.2024

Komentáře, reakce:
Děkuji za celkem přehledný rozbor a taky za to, žes tam zajel. Já tam byl jednou před mnoha (15+??) lety a stačila mi ta jedna návštěva. Čtu to poctivě a raduji se - pořád tomu rozumím - a najednou buch a jsem vedle jak ta jedle. Čtu: ČHS veřejně prohlásil, že Bezděčín má soukromého vlastníka a ČHS se tím přestává o skály starat. Dovídám se zde, že ČHS se stará o skály různě podle druhů vlastnictví? A kde to svaz deklaroval - např. že státní vlastnictví (ve velké části pozemků (se skalami v lese) vlastněných státem se o ně stará „pověřený správce státního majetku - státní podnik Lesy České republiky“), vlastnictví obcí (tuším např. Teplice nad Metují vlastní kus Ádru a Teplic), možná další vlastníci - cirkve, nevím, - jsou něco lepšího, než nějaký soukromník, a je jedno, jestli je to Kašpus (mimochodem, jeho Mary Jean na Džbán je jedlejší, než stará cesta) nebo nějakej jinej soukromník, který třeba jen vyrábí umělohmotný trubky pro záchody. Můj názor na feráty na skalních objektech je jasný a neměnný už desítky let, byl jsem u toho, když se podařilo zabránit vzniku feráty na Frýdlantské cimbuří, s Kašpusem do hospody nechodím, už bych ho asi ani nepoznal, ale nevím, proč se dočítám, že stát je fajn a soukromník je fuj. Sakra - nějaké dejavu.

Hlína st., 9.7.2024.

No ono těch důvodů bude asi víc takhle z patra mě napadají dva. Za prvé lidé jsou hloupí! Myslí si že když je to "státní" tak je to tak nějak nás všech i když to samozřejmě není pravda žánop... a každý si tam může de facto dělat co chce proto je taky mimochodem potřeba aby existoval ČHS který se o ten "náš společný majetek" tak nějak stará. Samozřejmě to taky není tak úplně pravda a poslední dobou je IMHO tohle jen fíkový list který má zakrýt to že ČHS se stal jen dobrým businesem pro pár lidí ve vedení a utrácením peněz členů za návrhy nových log a znaků počínaje a placením quasi hebefilního trenéra reprezentace bohužel nekonče a jediný kdo ještě něco pro lezení dělá jsou místní oddíly které ale ke svojí práci ipso facto žádné ČHS nepotřebují ale to už odbočuji... Takže druhý důvod je neúcta k soukromému majetku která je tu bohužel hluboce zakořeněná z dob bolševika a to co se píše tady je jen slabý odvar toho co se píše jinde kde se veřejně vyzývalo "pojďme, vezmem flexu a ty kramle mu tam uřežeme..." Svůj názor na věc jsem tu napsal jako jeden z prvních a trvám si na něm když mohl HO Hodkovice něco dělat tak nedělal a teď jen kvičí a kope kolem sebe! Ta ferrata tam už je a teď je potřeba se s tím nějak vyrovnat... Mimochodem nový majitel tam alespoň něco dělá narozdíl od HO Hodkovice který tam už dlouhé roky nic nedělal a ne tě by to nebylo potřeba viz. Ty zmíněné vykácené stromy kolem skal kvůli kterým mimochodem tam naprostá většina cest v oblasti vypadá tak jak vypadá. Osobně na Bezděčín jezdím několikrát do roka klidně řeknu 10-12x takže vím o čem mluvím a nejvíc mě zaráží že nejvíc celé věc "uráží" lidi kteří tam nikdy nebyly nebo maximálně jednou před lety a to ještě z vyděšení... Z té ferraty žádnou radost nemám nicméně taky ty skály mohl koupit někdo jiný, stávající kruhy z plezíru uřezat nebo co já vím co ještě a jakékoli lezení by tam skončilo úplně! Ale to už je holt taková česká nátura žánop... Když jde něco dělat tak se nám nic dělat nechce a když už je to všechno FUBAR tak kvičíme co bychom všechno dělali jen kdybychom mohli...!!!

Honza , 10.7.2024.

Jen pro upřesnění , majiteli skal bylo nabídnuto , jestli bude chtít být součástí OVK rozhodl se , že né a ČHS to respektuje.

Jenik Pleticha, 10.7.2024.

No teda... kulak jeden mizerná... tak ono se mu nechce do JZD ... no to se teda vážně divím...

Honza , 10.7.2024.

Btw proč mu to bylo nabídnuto a proč by vlastně měl chtít být členem OVK??? Protože teď vlastní nějaké skály??? To je jako by mi bylo nabídnuto jestli nechci být členem stavebního úřadu Liberec protože mám v Liberci barák... Musím uznat že laťka bizáru se zvedá do nepoznaných výšin...!!!

Honza , 10.7.2024.

Honzo tohle přirovnání co jsi napsal je opravdu zbytečný komunikace s Romanem majitel proběhla v klidu a není třeba to zbytečně hrotit lezecká veřejnost tam může lézt jako doposud.

Jenik Pleticha, 10.7.2024.

Ale to já vím a také to nehrotím.Naopak já byl ten kdo celou situaci uklidňoval a vysvětloval hlavně na FB a na Lezci kde už někteří brali do rukou vidle a hlavně pilky na železo... Mě na tom celém jen mrzí ten počáteční pamflet HO Hodkovice který je plný nesmyslů polopravd a lží. A každý kdo ten Bezděčín opravdu zná tak to ví! Btw myslím že zrovna zmiňovaný Slůně s tímhle vyjádřením nemá moc společného. Takže první kdo celou tu situaci začal hrotit byl HO Hodkovice a následně Kuba Turek který jak známo se na takovýhle věcech pase! Jak píšeš lezecká veřejnost tam může lézt a to je to o co mi jde ale ruku na srdce kdyby opravdu někdo tu flexu do ruky vzal případně posílal na majitele právníky atd. (a že jsem takových komentářů četl mraky) tak co myslíš že by pak majitel udělal...hmmm...???!!!

Honza , 10.7.2024.

Ještě jsem zkoumal základní otázku: "Jak si někdo může koupit skály a dělat tam nějaké nepěkné věci". Je potřeba si uvědomit, že pán si nekoupil skály, ale pozemky, na kterých skály leží a podle současného práva ten, kdo vlastní pozemek, tak vlastní i vše co je pod ním a co vše, co je nad ním. Se skalami nad pozemky může nakládat dle svého uvážení s výjimkou těžby kamene, kde by musel požádat Báňský úřad o povolení. Kámen netěží, jen vrtá železo, tak z hlediska práva nic špatného nedělá. Jak říkal Jára Cimrman: "Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je asi tak všechno, co se s tím dá dělat.".

A ještě to "majiteli bylo nabídnuto členství v OVK, které odmítl". No to by byl úplně padlý na hlavu, kdyby si přes místní OVK něco začal s něčím, jako je ČHS! Kdyby si někdo myslel, že stávající struktury ČHS jsou funkční, tak můžeme zajít na pivko, kde z rukávu vysypu mnoho "veselých historek z natáčení".

zs, 10.7.2024.

Ale ano Zdendo stávající struktury ČHS jsou velmi "funkční" tedy samozřejmě pouze pro pár jedinců kteří si z toho celého molochu udělali moc hezkou obživu jak píšu výše. O nějaké lezení jim jde až v té poslední řadě! Hlavní otázka je "máš zaplacený daně uhlíři?!"... A to pak když potkáte ve skaláku emeritní předsedkyni soudružku Čepelkovou s tou její svitou, která vám skoro neodpoví na pozdrav a to opovržení z ní jen stříká, to si pak uvědomíte co pro tyhle činovníky opravdu jste... Každopádně já jen doufám že se bude na Bezděčíně lézt i nadále a třeba se díky novému majiteli oblast i nějak zvelebí aby šlo lézt i na zbytku skal jako je Sestroňovická a Malá zarostlá které jsou teď nelezitelné i přes to že o ně HO Hodkovice tolik let svědomitě a s láskou pečovalo...

Honza , 10.7.2024.

Myslím, že zájezdy Holanďanů a autobusy na parkáči asi potkávat na Bezděčíně nebudeme :) Jak znám Radka, tak si myslím, že místo bude dobře spravovat. O Ferratě si taky myslím své, ale raději ferratu tam, než na nějakým pěkným místě jako Cimbuří atd.

Sax, 10.7.2024.

Jen pro upřesnění a pochopení - pro Jeníka Pletichu. ČHS údajně nabídla novému majiteli pozemků, aby byl součástí OVK. Tomu taky bohužel nerozumím - proč?, např. jak jednal ČHS s předchozím majitelem pozemků, taky mu to nabídl? A proč by vůbec majitelé pozemků (a je jedno, zda to jsou aktivní lezci) měli být (automaticky?, na výzvu?) součástí OVK. V Jizerkách, kde většinu členů osobně znám, nikdo z nich nepracuje u státního podniku Lesy ČR - který zde zastupuje vlastníka - tedy Českou republiku. A podíval jsem se na stránku VK Broumovsko a nenašel jsem tam v seznamu členů VK jméno starosty města Teplice nad Metují (velká část pozemků v Ádru a Teplicích). ??????

Hlína st., 10.7.2024.

Rozdíl je , že majitelé pozemku mají vlastní záměr provozování lezecké činnosti. U jiných oblastí se dohaduje s majiteli povolení lezecké činnosti.

Jenik Pleticha, 11.7.2024.

No to ale není odpověď. Tak se zkusím zeptat lépe. 1)Proč by měl sedět v OVK jen proto že vlastní slovy čtyři skály (respektive pozemky pod nimi) z nichž jsou v současnosti lezitelné dvě a na které vede cca. 40 lezitelných cest? Neměli by tam tedy sedět i zástupci ZaZemí kteří vlastní ty pozemky okolo a bez jejichž souhlasu se, k těm skalám lezec de facto nedostane?
2)Proč by majitel měl chtít být v nějaké OVK jakožto soukromý subjekt který vlastní čtyři a, ruku na srdce bezvýznamné skály. A už vůbec po tom jaký hon na čarodějnice na ně něj HO Hodkovice a jiní rozpoutali. To by musel být naprostý blázen.

Jak už jsem napsal výše hranice bizáru se posouvají do nepoznaných výšin!

Honza , 11.7.2024.

Hm, za těch několik týdnů, co jsem pracoval ve státní ochraně přírody a byl jsem taky (celkem náhodou) u vyřizování výjimek umožňující lezení v NPR Jizerskohorské bučiny jsem si nikdy nevšiml, že by zástupci vlastníka (tedy s.p.Lesy ČR) projevili nějaký vlastní záměr provozování lezecké činnosti. A to byli účastníky správního řízení. A jak píše Honza výše - handu na hercnu - Jizerky jsou přeci jen trochu větší kalibr, než Hodkovice. Prostě mi to uvažované vtažení vlastníků do struktur VK (obecně, nejenom zde) nedává smysl. Ale možná se mýlím, třeba si Lesy ČR po tom požáru na Srázech před lety nějaký vlastní záměr vymyslí - jen aby nebyl moc restriktivní.

Hlína st., 11.7.2024.

Dobrý den,
jelikož jsem od samého začátku této kauzy a znám celé pozadí ,tak musím uznat, že Honzovo přirovnání není daleko od pravdy.
Je to velký bizár, když si někdo koupí skály vyčistí je a dělá vše s ohledem na možné lezení pro většinu věkových kategorií, že se zvedne vlna negace a málo zastání.
Smutné je, že se pak objevují tlaky na zpětný odkup skal a jednání na hraně, když někdo prohlašuje " máme další akce v záloze". Nevím nechám na zvážení každého z Vás jestli to je za hranou nebo ne.
Dle mého názoru je smutné, že v dnešní době, kdy je společnost rozdělena se více řeší, jak škodit než pomáhat.
Znám Romana pár měsíců, ale co jsem ho poznal vždycky dbal na to, aby práce byla odvedena kvalitně z kvalitních materiálů.
Byl jsem svědkem, když každou díru, kterou vyvrtal do skály čistil jak boty na ples s ohledem na prostředí ve kterém se nachází a dbal na to aby lepidlo bylo krásně uhlazené a vše mělo svojí logiku.
Dále je si potřeba uvědomit, že veškerý materiál co nakupuje nakupuje z vlastních zdrojů. Stromy, které vykácel jsou v důvodu lepšího přístupu ke skalám. Nemyslím si, že bych tam zaznamenal zoufalé kacení jako v jiných místech u skal kam klidně najede Harvestor a nezůstane kámen na kameni.
Navíc Roman je vždy ochoten se bavit o kompromisu, ale pokud na druhé straně je někdo, kdo slepě prosazuje svůj názor, tak bohužel není možná dohoda.
Důvodem proč není otevřená stále ferrata je, že nechce nic zanedbat a tak mi přijde smutné to co tady autor píše o zodpovědnosti za případný peněžitý profit.
Na Vodní bráně můžete vidět plno lidí u kterých jsou jak fyzické, tak i lezecké schopnosti v různých věkových kategoriích minimálně sporné na bezpečné zvládnutí a to se neřeší.
Vždycky je smutné, když se něco někomu stane, ale Roman dělá maximum proto, aby se riziko minimalizovalo, ale autor článku jako by to spíš přivolával. Co je důvodem?
Jako že by si Roman nebyl vědom rizik z toho co dělá.
Mohu Vás ujistit´, že to tak není!!!
Nakonec jedna věc : kdyby se každý staral o skály jako Roman i s ohledem na bezpečnost, tak nemusíme vidět věci na jiných skalách (pískovce) o které se stará někdo jiný a jsou v dost žalostném stavu.


Martin , 11.7.2024.

Na pozadí jsem se doslechl (nejen o sobě) ledacos, tak jen holými větami:
- nemám problém s tím, že si někdo skály koupil a chová se jako vlastník.
- nemám problém s tím, že to okolo skal vyřezal, jen bych naivně očekával, že to pak po sobě i uklidí.
- u feráty z pohledu lezeckého nemám problém, je to fortelně udělané a vede to mimo lezecké cesty.
- u feráty obecně ale mám (velký) problém, na takto malé skály se to nehodí a jestli je cílem pana majitele komercializace feráty (slyšel jsem, že snad ano), tak to v důsledku ohrozí i vlastní lezení.

zs, 11.7.2024.

Nový komentář nebo reakce:
Autor:





Kodex diskutujících

Cílem diskusí je poskytnout prostor, kde si návštěvníci mohou vyměňovat své názory či postřehy k danému článku.

Aby se však tento prostor nestal něčím, co nechceme, musí v něm platit určitá pravidla. Tím, že člověk vstupuje do diskuse, vyjadřuje souhlas s těmito pravidly a zavazuje se je dodržovat. V opačném případě si administrátoři Skalních oblastí ČR vyhrazují právo bez předchozího upozornění nevhodné příspěvky z diskusí odstraňovat.

Kodex diskutujících staví na třech základních principech: dodržování zákonů, zákaz zneužívání tohoto prostoru ke spamování či komerčním aktivitám a slušnost.

Prosíme vás, abyste k ostatním přistupovali s úctou, neútočili na ně, nezneužívali diskusí k výhrůžkám, obtěžování, nevnucovali své názory ostatním.

Příspěvky podněcující k násilí a nenávist ke konkrétním lidem, skupinám obyvatelstva, zejména pak k etnickým či náboženským skupinám, jakož i příspěvky obsahující obscenity a vulgarismy jsou zakázány.

Texty hrubě urážlivé, agresívní, nadávky a zjevné provokace budou bezodkladně smazány.

Zakázané je psaní příspěvků pod cizím jménem či falešnou identitou.

Není dovoleno zaplavovat diskuse neustále stejným textem či textem s tím samým věcným obsahem. To platí i pro opakované odkazy na stejnou webovou stránku a pro grafické ztvárnění, jehož cílem je přitáhnout zvláštní pozornost (např. psaní textů velkými písmeny).

V případě citací je třeba uvádět autora či odkaz na zdroj.

Materiály zveřejněné na Skalních oblastech ČR jsou chráněny autorským zákonem a jejich další šíření je možné jen se souhlasem vydavatele. Pokud je chcete použít, kontaktujte nás, prosím, na našich internetových stránkách.

Skalní oblasti ČR nepřebírají odpovědnost za obsah jednotlivých příspěvků. Pokud máte podezření, že někteří diskutující porušují zákony či tento kodex, upozornětě nás na to.



Aktuální informace lezcům |  Aktuálně platná omezení lezení |  Databáze sektorů, skal a cest na území ČR |  Dokumenty ochrany přírody |  Galerie horolezců |  Horolezecká bibliografie |  Metodické video k údržbě skal |  Orgány ochrany přírody |  Pravidla lezení pro nepískovcové skály v ČR |  Pravidla lezení pro pískovcové skály v ČR |  Přehled údržby skal |  Sektory se zákazy lezení |  Sezónní omezení lezení |  Správci skal |  Srážky v sektorech za posledních 24 hodin |  Teritoriální působnost vrcholových komisí |  Zákazy MG na skalách ČR |  Zápisy z jednání vrcholových komisí |  Mobilní aplikace Skalní oblasti ČR



© Copyright 2004–2024 Dr. Zdeněk Strnad
Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií bez předchozího souhlasu je zakázáno.